Passem una estona molt agradable amb la Dari Muñoz, Co-Directora i Terapeuta de VEIE a Figueres. La veritat és que un matí se’m va fer curt per parlar sobre l’aprenentatge de les emocions en els més petits i els seus beneficis. Viure les emocions sense prejudicis ens ajuda a no jutjar-nos i no jutjar els altres.

Que ès el mètode VEIE?

És un programa de prevenció, on l’aprenentatge de la intel·ligència emocional acompanya a l’infant, jove i/o adult en el seu desenvolupament emocional. Com diem a VEIE, educar la ment sense educar el cor no és educar.

Quins beneficis té pel nen seguir aquest programa?

Entrenar les competències emocionals millora a tenir una relació amb un mateix amb els altres i amb la vida. A través del Mindfulness, ritual en què iniciem cada sessió de l’activitat extraescolar, es millora la capacitat d’atenció i concentració en el rendiment acadèmic, disminueix l’ansietat, promou la capacitat d’escolta i també incrementa la seva motivació. Hi ha una infinitat de beneficis pel nen en sí mateix, però també pel seu entorn.

Durant aquest curs també oferim Mindfulness, gratuït per a adults, els divendres en horari de 10’30h a 11’15h del matí. I els dimarts, a partir del mes de novembre en horari de 18’15h a 18’50h Mindfulness per a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys.

Per tu, Dari, quines són les claus de l’educació emocional?

La clau per començar a coneixe’s un mateix, és reconèixer que t’està passant aquí i ara. Identificar a quina part del cos sents l’emoció. Un cop identificada, expressar-la o compartir-la amb algú i llavors preguntar-te què necessites en aquell moment, que és diferent que preguntar el “perquè”. Si necessites una abraçada, fer un crit, anar a caminar, companyia… Aprendre a reconèixer i demanar o donar-te permís per cobrir el què necessites.

Les emocions s’eduquen?

Les emocions no s’eduquen, les emocions es viuen, s’experimenten i les transitem. El que s’aprén són les paraules i l’autoregulació, com gestionar-les o no quedar-se enganxat a l’emoció. Jo no et puc ensenyar com possar-te trista, la nostra funció és acompanyar a com gestionar i com sostenir les emocions que estàs sentint en el moment present.

Quina edad és millor per a educar la gestió de les emocions?

No hi ha edat, tot i que quan parlem de nounats l’únic aprenentatge és el què veu l’infant en l’adult, les seves reaccions, si expressa i com el seu estat d’ànim, si té eines per transitar-les o no. Els nens imiten tot el que veuen a casa i és quan comencen a integrar i/o a aprendre que si els progenitors ploren i expressen la tristesa els petits ho viuran com quelcom natural i així ho faran, si s’expressen cridant, evitant, rebutjant o verbalitzant serà el que els petits viuran com a quelcom natural i així s’expressaran.

Per a què és tan important que els nens aprenguin a gestionar les seves emocions?

Per tal d’evitar comunicacions de caire agressiu, per evitar el bulling, per evitar ferides… És importantíssim que els infants des de ben petits aprenguin a escoltar-se, a ser honestos amb ells mateixos per ser-ho amb les relacions, amb el seu grup d’iguals, aprenguin a sostenir situacions i/o sentiments desagradables, aprenguin a no rebutjar el dolor i a cuidar-lo, aprenguin a respectar el seu propi cos i el dels altres, se’n dónin compte del què necessitin i no en siguin contradictoris, deixant-se portar per pressions socials o ésser manipulats per les pors.

Tenir una mirada diferent envers els altres i reduïr les expectatives, ajudem a que redueixin els conflictes, l’agressivitat i de rebot l’ansietat.

Has parlat de VEIE nadons com a novetat, me’n podries dir alguna cosa més?

És un espai d’acompanyament emocional a la criança, dirigit a famílies amb infants a partir dels 4 mesos d’edat fins als 3 anys. Actualment oferim per al Grup de famílies amb nadons a partir dels 4 mesos fins a primeres passes els dimecres pel matí de 10’30h a 11’45h i pel Grup de famílies amb infants caminants els dijous pel matí de 10h a 11’15h o bé l’últim Dissabte de mes en horari de 10’30h a 11’45h.

Acompanyem als processos de vida de la família amb el seu fill/a. Integrant una mirada atenta i conscient cap a la seva evolució com a persona. Un espai per a compartir la criança, el moviment i el joc, armonitzant les paraules que escollim i com ens dirigim des del cos (bruscament, amb delicadesa, amb por, conscientment…) i possibilitant que l’infant es desplegui en tot el seu ser. A VEIE, aquest any comencem amb el VEIE nadons, és un acompanyament emocional a les famílies durant els primers anys de criança.

Amb les famílies inscrites a l’extraescolar de VEIE, dins la quota, oferim un taller mensuals per als pares i mares per a compartir tot allò que hem dut a terme amb els seus fills o filles durant aquell mes. Aquest any els tallers els realitzarem l’últim dimarts de mes a partir de les 20h del vespre.

És important la comunicació amb les famílies i que coneguin i siguin conscients de les eines i experiències que s’emporten a casa els seus fills o filles. Anem tots i totes agafats de la mà.

En què es diferencia VEIE Figueres dels altres VEIE?

L’única diferència es basa en la persona que ho porti, ja que cada professional té la seva motxilla, història, experiències tan personals com professionals i les seves competències. L’equip de VEIE Figueres el formem la Laura Cebrià, com a directora i gestora i jo mateixa, com a terapeuta i co-directora.  També m’agradaria dir que els fundadors i impulsors de VEIE són l’Alex Maset i Mònica Cunill.

Aquest any a VEIE Figueres oferim el primer dissabte de cada mes un espai d’expressió familiar saludable: els DISSABTES ECOFAMILIARS, una activitat GRATUÏTA que oferim de 10’30h a 11’45h.del matí. És un espai d’expressió familiar que es basa en el desig innat que posseeixen els més petits de sentir a les persones. Un desig que els hi permet viure, desenvolupar-se i donar orígen a l’EMPATIA.

Com és que engegueu aquesta proposta familiar?

Perquè durant aquest darrer curs hem detectat en els nens i nenes i joves dels grups d’IE de VeieFigueres la necessitat de compartir amb els altres, des de la seva espontaneïtat i creativitat, el que saben fer i el què els hi agrada fer. I què millor manera de traslladar aquesta necessitat compartint-la amb la família i amb d’altres famílies.

Per què Ecofamiliars?

Perquè volem crear un espai saludable, on expressar-se sigui quelcom natural i que neix de dins. Perquè el centre de la vida d’un infant està en les relacions amb les persones i es nutreix de les que són actives en relacionar-se amb ell.

Quines competències i valors es treballen?

El valor de sentir-se escoltat, de ser mirat, acceptat. La vergonya, la por al ridícul, l’autoestima, la generositat, el compartir, conèixer altres formes d’expressar-se, conèixer altres famílies, interculturalitat, respecte…

Us donem algunes idees del que poden venir a explicar i compartir els vostres fills i filles per si teniu ganes de venir algun dissabte:

  • Llocs que hagis conegut
  • El teu conte preferit
  • Misteris que has trobat aquest mes
  • El que t’agrada fer
  • Alguna dansa o ball
  • Tradicions culturals que t’agradin…

A qui va dirigit?

A nens, nenes i joves d’entre 6 i 12 anys. Sempre acompanyats i amb la presència d’un adult, pare, mare, avi, àvia, tutor, tutora durant l’activitat.

Què és el joc per a tu?

Per a mi el joc és la manera de viure dels infants i els adults aprenem d’ells. Per aquest motiu a l’activitat extraescolar d’intel.ligència emocional donem èmfasi i integrem el joc, la imaginació, la creativitat i donem permís a ser tal i com un és per a integrar les competències emocionals. Jugar implica actuar sense una finalitat preestablerta i la possibilitat de deixar anar el pensament i emprar lliurament el llenguatge i el cos. El joc és una eina de relació amb un mateix i amb els altres, de comunicació, d’espontaneïtat, de sociabilitat, d’aprenentatge, de manipulació, de vivències…

Per finalitzar l’entrevista vam fer un joc amb la Dari i la seva filla, la Nora. Jo els hi deia una emoció i elles havien de dir la primera paraula que els hi passava pel cap, la primera resposta és de la Dari, la segon de la Nora. La veritat és que el resultat va ser sorprenent.

Amor: efecte hola

Por: foscor estrella

Tristessa: Mar Llàgrimes

Alegria: Somriure Ballar

Ira: Dolor Respirar

Vergonya: Papus Amagar-me