Què és ser mare de dia?

Per a mi, ser mare de dia és un servei d’acompanyament als infants de 4 mesos a 3 anys (es pot ampliar fins els 6 anys), oferint-lis una segona llar on se sentin segurs, estimats, respectats, mentre els seus pares i/o tutors no poden estar per a ells.

Per què t’hi has dedicat?

Fa molts anys que treballo en l’àmbit de l’educació, monitoratge, coordinació, i en els darrers anys en llars d’infants. El fet de ser mare et fa veure els infants d’una altra manera i a més si són petitons. Aquests menuts necessiten una atenció especial, individualitzada, respectant cada un dels seus ritmes i això per mala sort en moltes llars costa de dur-ho a terme. Acaben sent els infants qui s’adapten el nostre ritme i no crec, que sent tant petitons ho necessitin.

Així que una amiga em va recomanar que anés a una xerrada de mares de dia, ( no sabia ni què era) però el fet d’anar-hi em va obrir els  ulls, vaig sortir d’allà amb unes ganes increïbles d’explicar-li al meu home.

Que jo volia fer allò, jo volia ser mare de dia. Així que aquí estic, intentant començar un projecte amb moltes ganes i il·lusió

Es necessita titulació?

Fins ara les mares de dia ens regíem per la normativa de Navarra, però fa poc a la comunitat de Madrid també l’han reglat. Què bé!!

Només falta que aquí Catalunya també ho considerin i creguin que es tan important com una altra feina. Per mala sort, però, encara no creuen que sigui prou important fer-ne una pròpia.

Per això si ens regim per la normativa de Navarra, pot fer-ho qualsevol persona que tingui una titulació relacionada amb l’educació infantil ja sigui, Mestres, TEI, psicòlogues, pedagogues…

A on es pot preparar algú per ser Mare de Dia?

A Barcelona hi ha l’Associació Llars de Criança, que cada X temps anuncien i treuen cursos per què les mare de dia ens poguem formar amb cursos no reglats, ja siguin en metodologia Waldorf, Montessori, Emmi Pickler,…

Però també una mateixa es pot anar formant a poc a poc si ja tens una base com a educadora infantil. A partir d’aquí si tens ganes i la teva visió envers els nens ja és “podríem dir oberta a noves maneres de fer, i veure els nens”, pots anar creixent a mesura que els nens també creixent i aprendre a mesura que els nens aprenen.

Sou una alternativa a les llars d’infants?

Ara per ara se’ns considera així, però com va dir una companya meva, la Txell de Vilopriu, no hauria de ser així, hauríem de ser un servei complementar-hi a les llars. Per què tothom pogués decidir i escollir si dur els infants a la llar d’infants o a una Mare de Dia.

Existeix alguna associació de mares de dia a Catalunya?

Si, com ja he comentat abans en algun altre moment, tenim a Barcelona l’Associació de LLars de Criança, que ofereix a totes les mares de dia la possibilitat de formar-ne part com a sòcies.

Què aporteu de diferent? Què aportes tu?

Aportem treballar a casa nostra, oferint una segona llar els infants on no falta AMOR, SEGURETAT, RESPECTE, envers a ells i els seus interessos i necessitats. I sense oblidar que som a casa.

Treballem en grups reduïts 3, 4 o 5 infants com a molt, segons les edats. Ens permet poder atendre’ls com hauria de ser, INDIVIDUALITZADA, TRANQUIL·LA.

Respectem els seus ritmes de son, gana, estona de joc…..

Quins referents educatius tens com a mare de dia?

De referents n’hi ha molts, Rebecca Wild, pedagogía Waldorf, Montessori, Pestalozzi, Emmi Pickler, tots ells són uns grans referents per què la seva pedagogia es centra en el RESPECTE cap els nens i en les seves necessitats i interessos.

Quants nens pots tenir alhora?

Com a màxim cinc. Però dependrà de les edats i del moment evolutiu dels nens. Si tinc dos nadons que no caminen, potser només em podré fer càrrec d’un nen una mica més autònom.

Període d’adaptació en fas?

El període d’adaptació, és molt important i crec necessari fer-lo, jo el faig o intento fer-lo a la mesura del possible i de la disponibilitat de les famílies.

L’adaptació ha de ser tranquil·la, pausada i evitant en tot moment un estat d’estrès per a l’infant i la família.

L’adaptació és un procés una mica delicat tant per l’infant com per als pares, per això és important dur-lo a terme durant el temps que fagi falta. No tenim cap presa!

Em podries dir els horaris i els preus?

Els petits poden venir a partir de 2/4 de 9 fins a les 4 de la tarda. Si els nens són fixes es paguen 340€ al mes. També hi ha l’opció de dies alternatius, per nens eventuals es paga 28€ al dia. També ofereixo servei de menjador i servei de transport.