Dins el marc de les I Jornades de Part i Criança entrevistem a Marta d’Eco-Mama, organitzadora de les jornades. El càmping Bassegoda Park, coorganitzador de la trobada, va acollir a 120 persones, entre professionals de la criança i famílies.

La Marta d’Eco-Mama fa un servei molt necessari a molts pares i mares. Els seus grups són un espai informatiu on pots participar amb les teves vivències i hi trobes des de receptes de cuina o cònsol. La Marta és com un canmaitanquis de la maternitat, sempre treu un moment per compartir experiències, contestar a dubtes i coordinar els grups de whatsapp de mares en tribu.

Podries fer un balanç de les jornades del passat cap de setmana?

El balanç és molt positiu, ha sigut espectacular. Amb la Laura Casas del Camping Bassegoda ens vam sorprendre perquè quan vam publicar que faríem les jornades, sense concretar la programació, va haver-hi reserves. Un cop va sortir el cartell es van omplir tots els bungalous. L’ambient, els espais i fins i tot el temps, ens va acompanyar dissabte. Encara que hi havia un horari marcat s’ha fet tot fluint al ritme de la gent. El retorn que hem tingut és positiu tant dels professionals com dels usuaris.

Què és Eco-Mama?

És un espai de criança física, virtual i itinerant. La seu és a Salt on fem trobades de mares en tribu, activitats, xerrades i tallers. Online hi realitzem cursos, tallers, assessorament i formació (veure formació aquí)  i també és el nostre aparador on hi tenim la nostra botiga online, i itinerant perquè ens movem fent tallers per tot Catalunya. L’objectiu és poder arribar a tothom que estigui buscant informació i crear espais que facin possible l’intercanvi, la formació i el suport de la tribu. Els nostres eixos principals són el porteig, Baby Led Weaning (BLW), l’alimentació natural, els bolquers de tela, la lactància materna, entre d’altres. També fem venda de productes ecològics relacionats amb aquests temes.

Ets una defensora del BLW, podries explicar per què?

No considero que hàgim de defensar res, cadascú, dins la seva realitat familiar, fa el que considera millor segons les seves circumstàncies. Hi ha moltes maneres de fer les coses i també es pot donar purés de manera respectuosa. Però, si parlem d’alimentació complementària (AC) per mi, la millor manera per fer-ho és el BLW, a la meva família és l’única manera. Però no crec que ho sigui per tothom. Cadascú s’adapta el millor que pot a la seva realitat familiar. El problema amb temes de criança és que generalitzem. Els infants no són matemàtics i previsibles, ni els podem tallar tots pel mateix patró. Quan ens agafem les coses com un mètode ens equivoquem, ho desnaturalitzem. Amb la criança no hi valen veritats absolutes.

Amb quines pors et trobes referent al BLW?

El que fa més por a tothom, per norma general, és l’afogament i és normal, ja que les conseqüències poden ser terribles, però cal saber que si oferim aliments segurs, tous i enganxifosos, no s’ofegarà, però es pot ennuegar i cal que ho faci per aprendre a gestionar els aliments. És molt més probable que s’ofegui amb un objecte petit que s’ha trencat d’una joguina o amb una pedra al parc. Per això, sempre dic que no cal fer un taller de primers auxilis per fer el BLW sinó per la vida, perquè el dia a dia és ple de perills i cal saber reaccionar en cas necessari. També, com que no tenim referents, ens crea molta inseguretat el tema de les quantitats i si estarà nutricionalment cobert. Aquest última por, pot fer que el camí del BLW no es gaudeixi plenament, ja que les quantitats socialment establertes amb els triturats no són reals i no tenen res a veure amb les quantitats ni la progressió del BLW. En l’AC la llet és el seu principal aliment i la resta és complementari, però costa a vegades entendre que un nen que ja camina s’alimenti sobretot de llet. A més, necessitem calcular-ho i controlar-ho tot, ens fa por perdre el control, no estem educats per improvisar, confiar en la natura, esperar i deixar que les coses passin, i el BLW és un canvi de xip des de la base, nosaltres oferim, ells decideixen.

Per què es recomana el porteig? Quins beneficis té?

Hi ha molts beneficis i els podeu trobar en aquest article sobre els efectes positius del porteig, però el que m’agrada destacar és el fet que et facilita el teu dia a dia, ja que permet realitzar les tasques diàries sense desatendre les necessitats del teu fill. Ens ajuda en la conciliació diària. De fet, les necessitats bàsiques del nadó són gratis i el 90% queden cobertes posant-lo amb contacte permanent amb la seva mare. En definitiva, els portanadons ergonòmics ens faciliten el dia a dia, afavoreixen el seu desenvolupament i ens asseguren una criança més tranquil·la i feliç, entre molts altres.

Podriem parlar una mica d’alimentació?

Moltes famílies es plantegen un canvi d’alimentació i l’arribada d’un nadó és una oportunitat meravellosa per fer aquest canvi. Som un exemple pels nostres fills, d’adults faran el que han vist a casa. El que es veu a casa, en el dia a dia, es normalitza en el seu subconscient. I aquí neix el nou projecte d’Eco-Mama “Alimentació familiar saludable”. Eco-Mama vol acompanyar aquestes families en el canvi d’hàbits i fer més fluida aquesta transició. Considerem que l’alimentació saludable és aquella que té en compte l¡alimentació natural i conscient i conté aliments naturals cuinats a casa. Hem començat aquest projecte amb un taller que es diu “Substituts del sucre”, en versió online i presencial. A la web es poden trobar receptes i propostes de menús familiars (veure receptes Eco-Mama aquí).

Quants grups de mares coordines?

És difícil de calcular, de mares en tribu actualment són cinc per Whatsapp i ens trobem, gratuïtament, un cop a la setmana a Eco-Mama a Salt; de BLW dos, un de bolquers de tela i un de lactància… Obrim grups de totes les xerrades i tallers que fem i molts ja es queden com a grup de suport. Jo els creo i coordino, però ells s’autogestionen força i es donen el suport mare a mare seguint la línia d’Eco-Mama, una línia de respecte envers el nadó i la resta de mares i famílies, un espai virtual i físic lliure de judicis. Es tracta d’anar fent xarxa. Realment el projecte i somni és crear aquests espais de suport i aprenentatge. La sinergia que ha sorgit amb el càmping Bassegoda ens dóna un nou espai de trobada en gran format, per poder donar respostes a les necessitats que sorgeixen.

I tot això és gratuït?

Els grups de suport són gratuïts, però Eco-Mama s’ha de sostenir d’alguna manera per poder dur-los a terme, sinó seria impossible. Eco-Mama, actualment es sosté de la venda, de la formació i els assessoraments individualitzats. A Eco-Mama estem en moviment constant i ara vivim un moment de canvis important.