Quan fa que balles?

Dansa oriental des de fa 20 anys però ballar…ballo des dels 7.

En quin moment t’especialitzes en l’embaràs i el postpart?

L’any 2012, perquè vaig ser mare i durant el meu part em van ajudar molt els moviments de la dansa oriental, em van sortir espontanis i per això durant el postpart vaig començar a investigar. Molts dels documents que vaig llegir diuen que la dansa oriental en origen era per tenir un millor part (en aquell moment no hi havia epidural). Em va animar a començar el projecte la Montse Llavoré, ballarina, fent xerrades i també donant classe durant l’embaràs i el postpart amb mares i nadons. Feia un temps que donava classes, quan em vaig adonar que volia fer formació de doula perquè veia que era una necessitat per fer un millor acompanyament, llavors buscant, vaig trobar una formació a Madrid multidisciplinari i molt completa basada en la dansa oriental per l’embaràs i el postpart. Així que me’n vaig anar a Madrid a estudiar el mètode Laxmi.

El mètode Laxmi? Podries parlar una mica de què es tracta?

És un acompanyament a la dona embarassada o durant el postpart basat en la dansa oriental i que comprèn altres disciplines com el ioga, pilates, cant prenatal i meditacions.

Què aporta diferent a altres mètodes?

És un entrenament físic basat en la dansa oriental que inclou coneixements d’anatomia, del procés de l’embaràs i el part i que ajuda a la dona a viure de forma plaentera i divertida els canvis emocionals i corporals d’aquest moment. Els moviments acompanyats per la música relaxen i activen el cos que és l’estat del part, relax i activitat alhora.

Podries dir alguns dels beneficis que aporta la dansa oriental durant l’embaràs?

La mobilització de la pelvis, tonifica el sòl pèlvic, oxigena l’úter que implica que els nutrients arriben amb més facilitat al nadó, enforteix cames i musculatura abdominal i lumbar. Ajuda a una millor posició de l’esquena. Tot això, ho fas ballant amb música inspiradora amb companyia d’altres dones embarassades.

Es necessita una preparació física especial o uns coneixements previs de dansa?

No, l’únic que es recomana començar entre la setmana 12 i 14 d’embaràs. Si la dona fa exercici regularment i es troba bé pot començar el primer mes.

I després del part, com es treballa?

Primer es fa un test per saber com està la dona i segons els resultats es treballa més en la recuperació del sòl pèlvic, l’equilibri de la pelvis, abdominals amb pilates i també es té en compte la lactància i es fan exercicis de pit i de braços. Un dels avantatges és que les mares venen amb els nadons i segueixen el ritme dels petits, si s’ha de parar per donar el pit, perquè està plorant o canviar bolquers no hi ha cap problema…Però normalment els nadons marquen el ritme tots alhora. És a dir, quan hi ha tranquil·litat tots estan tranquils i quan ploren tots ploren.

En quins projectes participes, on et podem trobar?

Ara mateix col·laboro amb l’equip Mudra a Flaçà, fent preparació física d’embarassades pel part un cop a la setmana i a la sessió de pelvis aportant el moviment. I també faig tallers puntuals, més artístics amb violí i percussió en directe obert a tothom. I si un grup de mares m’ho demana, faig classes a grups també. Em podeu trobar al blog dansamamaterra i també a la pàgina de facebook dunia.henia