Joan Figueras, podòleg especialitzat en podologia pediàtrica, ens parla de com cuidar els peus dels nostres infants.
Podries donar algun consell per tallar les ungles correctament?
Quan més es tallen les ungles, més problemes poden aparèixer. Les cèl·lules unguials produeixen ungla molt ràpid durant els primers anys de vida i per aquest motiu les ungles tenen una estructura molt dèbil. S’aconsella tallar les ungles cada setmana o cada 15 dies. És important que les tisores siguin de punta recta per poder tallar-les rectes i que els laterals quedin una mica més llargs que la part central. D’aquesta manera evitarem malformacions o que es clavin els laterals.Què pot provocar un problema a les nostres ungles?
Una de les raons és la introducció de sabates abans de temps. La compressió de la pala de la sabata (part davantera) pot provocar deformitats digitals i ungles incarnates.
Podries fer una recomanació?
Els nens, durant el primer any de vida, tenen el doble de sensibilitat als peus que a les mans. Es recomana que el nadó, si ha nascut a l’estiu, vagi descalç tot el dia i si és hivern, amb uns mitjons antilliscants o sabates sense cap forma.
Seria important que no portin calçat ni amb sola, ni amb contrafort (part del darrera de la sabata) que pugui afectar la morfologia en construcció del peu mentre gateja.
Llavors, quan se li pot posar sabates?
Introduïm les sabates quan comencen a caminar. Han de ser unes sabates amb sola tova, amb la punta rodona o quadrada, que es subjecti amb velcro i més aviat grans (entre 1 cm i 1,5 cm de la longitud total del peu). Si no es camina, el calçat no serveix per res. De fet hi ha un article que diu que els nens són més intel·ligents quan més descalços els deixem anar.
Quin tipus de sabata recomanes?
A part, del que ja he dit, la sabata ha de tenir un contrafort que estavilitzi la dinàmica a la part del darrera i que no superi el turmell, és a dir, evitar qualsevol mena de bota. Per les nenes, està contraindicat les ballarines o mercedites, no subjecten el peu. I a l’estiu és molt important fer servir xancletes o esclops exclusivament per entrar o sortir de platges o piscines. En cap cas portar aquest calçat tot el dia, de fet seria millor anar descalç.
Quina raó hi ha?
Els esclops i les xancletes no subjecten bé el peu, els dits s’arquegen i el peu pot acabar adolorit. És important respectar el nen en les fases d’evolució de creixement. S’ha d’evitar avançar-se al desenvolupament fisiològic de la dinàmica.
Podries parlar una mica més d’aquestes fases?
Al voltant dels 3 mesos el nadó hauria d’aguantar bé el cap, els nens han d’estar a terra. És molt important mai asseure el nen si no ho fa sol, per no accelerar el procés i quan la curvatura de l’esquena ho permeti s’asseurà per si sol.
Si ens saltem una etapa, podem provocar malposicions I rotacions de les extremitats. Cal entendre que el gateig és molt important per la lateralitat i coordinació entre braços i cames.
Què diries dels caminadors?
Els caminadors poden provocar malposicions amb rotacions internes i externes forçades de les extremitats. Introduir un caminador abans, provoca que el nen no tingui fase de gateig o pre gateig i per exemple són aquells infants que només caminen agafats dels pares. Quan el nen tingui força a les cames es posarà dret i caminarà. L’hem de deixar fer per si sol!
Quan s’han de preocupar els pares?
Qualsevol alteració d’un gateig anormal, s’hauria de consultar al pediatre o al podòleg per veure que no hi hagi problemes de maluc, en aquests casos, els angles rotacionals femorals poden estar alterats.
Quan es poden començar a tractar els peus?
El millor moment és dels 3 o 4 anys fins als 12, ja que a aquesta edat el peu ja està estructurat. Dels 4 als 6 és el moment d’arreglar coses. L’eficàcia cada any que passa és menor.
Quines coses es poden arreglar?
Qualsevol deformitat de dits, són molt fàcils de tractar amb uns embenats, amb mesos ja es poden recol·locar a la posició correcta. Ungles que es claven, normalment perquè es tallen massa i del 70 al 80% dels peus plans infantils flexibles. Entre els 9 anys fins als 12, apareixen malalties de creixement que generen dolor. Cal recordar que el peu i les extremitats creixen per etapes i no linealment.
Podeu trobar a Joan Figueras: Clínica Bofill Migdia (Carrer del Migdia, 130, 17003 Girona)